Vevő VS. Futár

A vásárló, meg joggal várja el a tisztességes kiszolgálást.

Elindul a vita, hisz mindenki keresi a maga igazát.
Természetesen igazságot tenni nem lehet, hisz mindenkinek megvan a saját igaza!

Ezt szeretnénk most összefoglalni mind a vásárló, mind a futár oldaláról, hisz mindkettőt ismerjük mert magunk is voltunk és vagyunk is futárok és vásárlók is. Sőt mi még feladók is, de ez egy másik szemszög.

Először is pár félreértést szeretnénk ha tisztáznánk, ami nem emberi, hanem törvényi, szerződésben lekötött szabályozás.

1. “Ki akarom bontani, meg akarom nézni mit küldtek.”
A terméket nem a futárszolgálattól vásárolja a vevő, így azzal a futár nem köteles elszámolni, hogy mi és milyen állapotban van a csomagban.
A futár felelőssége a sértetlen kézbesítésig terjed és nem a termék minőségére mennyiségére vonatkozik.
Nem köteles megvárni, hogy kibontsa a vevő és leellenőrizze mi van benne. (Ettől eltérhet, ha valamely cég olyan szerződést kötött a futárszolgálattal, ahol ez benne foglaltatik az árban.)

tipp: Ha ki szeretnéd bontani előtte egyeztess a rendelést teljesítővel, hogy van-e erre lehetőség, ha nincs időben eldöntheted, hogy ebben az esetben is vállalod-e a vásárlást.

2. “Hozza fel a 3-ik emeletre, nyitom az ajtót.”
A csomagszállítás minden esetben a bejárati ajtóig, kapuig, ingatlan bejáratáig tart!
Nem köteles szobába, bevinni, felcipelni emeletre, raktárba hátra vinni.

tipp: Mivel rengeteg kismama a vendégünk, akik nem emelhetnek súlyos dobozokat, illetve máshol is lehet egyéb ok, azt szoktuk javasolni vevőinknek, kérjék meg a futárt, általában segítőkész megértő emberek ők is. (Persze nem árt, ha ezt meghálálják nekik, hisz egy plusz szolgáltatást adnak ezzel, ami nem tartozik a munkakörükbe.)

 

3. “Sérült csomagok kezelése.”
Amennyiben sérülést tapasztal a vásárló a csomagoláson, a következőket teheti:
- kéri a csomag visszaszállítását és jegyzőkönyvet vetet fel a sérülésről.
Előnye: nincs semmi más macera vele. 

Hátrány: nem biztos, hogy sérült a termék, így esetleg egy hibátlan terméket küld vissza és ezzel csak később jut újból a vásárolt termékhez.
- a futár jelenlétében kibontják a csomagot és leellenőrzik, hogy a termék károsodott-e.
Előnye: Ha nem sérült mindenki happy! Ha sérült jegyzőkönyvezik és visszaküldik.
tipp: Ha kisebb sérülés van esetleg a terméken, ami nem zavarja a vásárlót, hívjuk fel az eladót. Ilyenkor megoldást jelenthet, hogy értékcsökkenésként 5-10 % visszafizetésével kárpótolnak a sérülésért!


4. “Nincs váltópénze a futárnak, nem tud visszaadni!”
A futárok nem kapnak váltópénzt, azt saját zsebből oldják meg. Nem várhatjuk el tőlük, hogy 100 000 Ft-os nagyságrendben legyen náluk apró. Ha az első 4-5 helyen csak 3-an fizetnek nagyobb címlettel és mindenhol aprót ad vissza, nem elég 50-60 000 Forint adott esetben.
tipp: Van lehetőségünk utalni, bankkártyával, pay pallal fizetni, választhatjuk azt is, így elkerülve ezt a problémát. Ha mindenképp utánvéttel szeretnénk fizetni, nem árt, ha kikészítjük a megközelítően pontos összeget, hisz mi azt már napokkal előtte tudjuk, mivel mi rendeltük!

 

5. “Miért nem hív telefonon előtte, nem várhatom egész nap?”
Erre szerződni nem igen lehet futárszolgálatokkal, hogy a futár mindenkit hívjon fel kézbesítés előtt, mivel irreálisan meghosszabbítaná a munkaidőt. Képzeljük el a futár napi 100-120 csomag esetén felhív mindenkit, hogy “15 perc múlva csomagot viszek”.
Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 15-20 %-a épp nem tudja felvenni, és akik visszahívják később, annyit mondanak: “kerestek erről a számról…” Mire tisztáznák ki az, aki visszahívott, meg milyen csomagja is jött… Hú ez kb. még egy ember munkája, akinek a futár mellett kellene ülni egész nap. Átlagos telefonálási idő 1 perc, míg beüti a számot, megbeszéli a szállítást, ha nincs “kérem tartsa kicsit” illetve ha felveszik. Az is 2-3 munkaóra lenne, ami kiesne, mert ugye vezetés közben még kihangosítóval sem szerencsés telefonálni, meg ugye akkor sem mikor épp a csomagot cipeli, vagy fizetnek a vásárlók.
tipp: Ha mindenképp szeretnénk, hogy előtte értesítsenek telefonon, a megjegyzés rovatba érdemes beírni, az esetek többségében, mikor mód van rá ezt figyelembe veszik a futárok és felhívnak!
(Kiegészítés: Most már szinte minden webáruház és futárszolgálat küld értesítést előtte nap és az nap e-mailben, mikor a szállítás történik. SMS értesítés nem alapszolgáltatás, erre a megrendelők felárért a futárcéggel kötnek szerződést, és ez is egyre gyakoribb.)6. “Jaj, nem vagyok otthon, várna 5 percet?”
“Épp nem vagyok otthon behozná a munkahelyemre?”
Az ehhez hasonló esetekkel semmi gond, hisz nem ülhetünk egész nap otthon, várva mikor fut be épp a csomagunkkal a kedves barátságos fiatalember. Annyit viszont figyelembe vehetünk, hogy neki tervezett útvonala van, amit egy ilyen pár utcás kitérővel, ne adj isten a város túloldalára átmenni kiruccanással szintén felborítunk és csak napi 4-5 ilyen esetben is órákat csúsznak a kézbesítéssel.
tipp: Szólhatunk szomszédnak, hogy abban a fél órában míg elmentünk, figyelje ha érkezik a futár és vegye át csomagunkat. Számtalanszor megesik, hogy reggel, mikor megkapják a megrendelők az értesítést, felhívják a futárt és akkor még könnyedén módosítják a kiszállítások útvonalát. Ezt kifejezetten díjazzák, mert értékes időt spórolnak számukra, ha időben jelzik a vásárlók a cím módosítást.

 

Szeretném megjegyezni, ezek általános dolgok, sajnos nem vonatkoznak minden emberre, legyen az akár vásárló, akár futár.
Vannak empatikusabb, megértőbb emberek és vannak mogorvább, hideg, rideg, undok személyiségek. Nem vagyunk egyformák, lehet “rossz napunk” is.
Van viszont egy közös pont, ahol mindenkinek egyezik a nézete:
Szeretnénk ha a rendelt termék megfelelően és időben kiérkezne!
Ehhez viszont mindkét fél megfelelő hozzáállása kell, legyen bármelyik oldalon is az illető.
Így ez a kis összefoglalóm, bár nem teljes, mindenre kiterjedő, de mindkét félnek szól.
Futár-vásárló, teljesen mindegy, hisz nem ellenségek kell hogy legyenek, hanem egyszerűen csak emberek, akik szeretnének kellemesebben boldogabban élni!
Mindenkinek kívánom legyen problémamentes internetes vásárlása!

x

A játék jelentkezési határideje lejárt!
Kövess minket a Facebook oldalunkon és legközelebb neked is lehetőséged lesz a nyerésre!

x

    

Weboldalunk cookie-k és sütik használatával javítja a felhasználói élményt. Az oldal használatával ezt elfogadom!